گروه زنان و سلامت جنسی

 

گروه زنان و  سلامت جنسی  ( INCAS Women Addiction Division: IWAD )

با هدف طراحی و اجرای پروتکل های بهداشتی و درمانی ویژه زنان با اختلالات سوء مصرف مواد، این بخش از دی ماه سال 1392 به سرپرستی دکتر مرقاتی خویی، دارای فلوشیپ فوق تخصصی در اعتیاد و رفتارهای پرخطر در مرکز ملی مطالعات اعتیاد تآسیس شد. IWAD با تیم تخصصی مرکز اینکاس مشترکا با همکاری دانشگاه ها، سازمانها و واحدهای مرتبط، در حوزه های پژوهشی، بالینی و آموزشی؛ روی عللی و عوامل، پیامدهای روانی-اجتماعی و سلامت اعتیاد، درمانها و اثر بخشی انها ، برنامه های پیشگیری، و ارتقاء سلامت در زنان با اختلالات سوء مصرف مواد با تآکید بر ویژه گی های جنسیتی فعالیت میکند.

همچنین یکی دیگر از اهداف اصلی ما در این مرکز کمک رسانی به مردم در حوزه سلامت جنسی و ارتقاء کیفیت زندگی جنسی آنهاست. تمرکز خدمات ما سلامت و روابط صحیح است. برای دستیابی به این اهداف ما تلاش کرده‌ایم که خدمات در محیطی امن و احترام آمیز بدور از قضاوت برای مراجعین ارائه شود تا آنها به آسانی و بطور اثربخش به اهداف جنسی خود در شرایط مناسب و سالم دست پیدا کنند. فلسفه زیربنایی خدمات در این کلینیک، خدمات مراجع محور مبتنی بر مشکل جنسی فرد و یا زوج است نه بیماری مدار!

در بستر بالینی به منظور توسعه هدف درمان اثربخش و پیشگیری، تحقیقات اکثرا با حمایت های مالی دانشگاه ها، سازمان های ذیربط با حضور تیم تحقیق چند تخصصی بر موارد ذیل متمرکز است:

-        زنان و سوء مصرف موادمخدر-محرک

-        زنان و رفتارهای مخاطره آمیز جنسی

-        اقلیت های جنسی و رفتارهای مخاطره آمیز جنسی

-        درمان های جایگزین در زنان

-        درمانهای غیر دارویی در زنان

-        تراپی های حمایتی (زوج درمانی، خانواده درمانی، والدگری مثبت، مددجویی ایمنی، توانمندسازی، مهارت آموزی)

IWAD شامل واحد و برنامه های ذیل است:

-        اسکور (Specialized Center of Research on Sexuality and Gender Factors Affecting Womens Health: SCOR) برای اولین بار در ایران اسکور در اینکاس رسما از بهمن ماه 1392 آغاز به کار کرده است. به منظور تسهیل مسیر، تشویق و حمایت از رشد پژوهش های مبتنی بر جنسیت، جذب محققین علاقه مند به حوزه سلامت زنان، و ایجاد مآخذ ملی و منطقه ایی برای تعلیم و تربیت متخصص و محقق در حوزه زنان واعتیاد؛  هدف اسکور ادغام فعالیت های وابسته به جنسیت در پژوهش حوزه اعتیاد اختصاصا در دانشگاه علوم پزشکی تهران و کلا در سطح کشور است.

-       کلینیک سلامت جنسی. این کلینیک از اواخر سال 1392 بطور فعال آغاز به کار کرده است. هدف از این کلینیک علاوه بر کمک رسانی به بیماران،  فیلد نرایال مدالیتی های مشاوره ایی، درمانی و حمایتی در حوزه سلامت جنسی زنان درگیر با بیماری اعتیاد (خود و یا همسر) است تا بتوان مراخلات اثربخش مبتنی بر جامعه ایرانی تولید، اجرا و ارزشیابی گردد.

-       تربیت پژوهشگر چند تخصصی در سلامت زنان (Building Interdisciplinary Research Careers in (Womens Health ، این برنامه در جهت آموزش، تعلیم و توسعه محقق در حوزه سلامت زنان بابیماری اعتیاد فعالیت میکند. افراد واجد شرایط برای ورود به این برنامه محققین، متخصصین و درمانگران با درجات دانشگاهی هستند که قبلا در حوزه اعتیاد، سلامت زنان، بهداشت، مددکار، روانپزشکی و پزشکی فعالیت بالینی و تحقیقاتی داشته اند.  این برنامه محیط مناسب پژوهشی و اساتید مجرب و با تجربه در حوزه اعتیاد و سلامت زنان را برای هدایت و راهنمایی در پروژه های تحقیقاتی دواطلبین در سلامت زنان و اعتیاد، سلامت جنسی و اعتیاد تآمین میکند.

-        تربیت درمانگر تخصصی در ارزیابی سلامت جنسی بیماران، این برنامه پذیرای افراد با مدارک ومدارج دانشگاهی از دیسیپلین های مختلف می باشد. افراد طی برنامه های آموزش مداوم دراز مدت و کوتاه مدت برای ارزیابی، تشخیص و درمان مشکلات جنسی افراد درگیر با سوء مصرف مواد و بیماری اعتیاد تعلیم داده می شوند. آین دوره های شامل آموزش های نظری و تعلیم بالینی است.

افراد گروه

دکتر عفت السادات مرقاتی خویی، دکتری تخصصی سکسولوژی از دانشگاه نیو ساوت ویلز استرالیا، فلوشیپ فوق تخصصی اعتیاد و رفتارهای پر خطر جنسی از دانشگاه علوم پزشکی کارولینای جنوبی، آمریکا

 

علیرضا بیات کارشناسی سلامت عمومی، کارشناس سلامت جنسی

    علیرضا بیات با مدرک کارشناسی بهداشت عمومی  فارغ التحصیل دانشگاه علوم پزشکی ایران است. ایشان حدود 12 سال در زمینه سلامت جنسی فعالیت پژوهشی، آموزشی و مشاوره ای داشته اند

آقای بیات تجربه کاری خود را از دوران دانشجویی بعنوان دستیار پژوهشگر در پروژه "چگونگی رفتارهای پرخطر جنسی در نوجوانان" آغاز نموده است.

بعد از فارغ التحصیلی فعالیت‌های مرتبط در زمینه سلامت را در دوران خدمت مقدس سربازی در بیمارستان شهید چمران ادامه داده و همواره مورد تقدیر مدیران مستقیم خود قرار گرفته است.

همچنین از فعالیت‌های ایشان می‌توان به همکاری با گروه سلامت جنسی و خانواده مرکز تحقیقات ترمیم ضایعات مغزی و نخاعی زیر نظر استاد محترم خانم دکتر مرقاتی خویی-سکسولوژیست و هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران را نام برد.

 این دو همکاری خود را ادامه داده تا در سال 93 با مدیریت خانم دکتر مرقاتی خویی و همکاری آقای بیات اولین کلینیک سلامت جنسی بطور تخصصی در مرکز ملی مطالعات اعتیاد ایران راه اندازی گردید.

راه‌اندازی این کلینیک نقطه عطفی در گسترش پژوهش‌های سلامت جنسی در اعتیاد بوده است. از دیگر توانمندی‌های تخصصی ایشان پیشگیری از بیماری‌های عفونی مقاربتی (HIV/STI) در گروه‌های در معرض خطر مانند نوجوانان، اقلیت‌های جنسی LGBT ، و افراد با سوء مصرف مواد می‌باشد.

از افتخارات ایشان دریافت بورس Humphrey schorarship از آمریکا می‌باشد. این دوره به مدت یکسال و نیم در زمینه سیاست‌گذاری در سلامت و مدیریت بهداشتی با تمرکز بر سلامت جنسی بوده است.

      آقای حبیب یوسفی، کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی، 

 

حبیب یوسفی، کارشناس ارشد روان‌شناسی، عضو داوطلب به مدت 8 سال بوده اند. ایشان  پس از طی کردن دوران کارشناسی در رشته‌ی مهندسی برق، به دلیل علاقه‌ی فراوان به رشته‌ی روان‌شناسی، تغییر رشته داده و در مقطع کارشناسی ارشد رشته‌ی روان‌شناسی بالینی فارع‌التحصیل می‌شود. در سال ۱۳۹۵ با کمک دکتر مرقاتی خویی به عنوان استاد راهنما، پایان‌نامه‌ی خود را  با عنوان " پیش‌بینی مهارت‌های ارتباط بین‌فردی دانشجویان متاهل بر اساس خودپنداره‌ی جنسی و ویژگی‌های جمعیت‌شناختی آنان" تهیه می‌کند. پس از آن ایشان با دریافت سوپرویژن از دکتر مرقاتی خویی، به عنوان دستیار، پژوهشگر و درمانگر حوزه‌ی جنسی به فعالیت خود ادامه می‌دهد. ایشان طی سا‌لهای فعالیت خود، خدمات گسترده‌ای را به ویژه برای معتادان و اقلیت‌های جنسی درگیر مشکلات جنسی، ارائه کرده‌اند. از علایق پژوهشی ایشان می‌توان موضوع اعتیاد جنسی را نام برد که مقالاتی را در این حوزه در مجلات معتبر بین‌اللملی به چاپ رسانده‌اند.

 

      خانم شیوا محمودی، کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی، عضو داوطلب (2 سال(

      خانم شیوا دانایی، کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی، عضو داوطلب (1 سال(